fredag 12. september 2008

 

Valencia - elveparken

Ciudad de las Artes y las Ciencias, byen Valencia, har verdens lengste bypark i ei tørrlagd elv: El jardi del Turia.

Den 7-8 km lange Turiaparken er eit parkdrag med mange idrettsanlegg, plassar for mange slags aktivitetar og i den nedre delen ei fantastisk samling av moderne, særprega bygningsformer til å undra seg over. Rundt fleire av bygningane er effekten av speglblanke vassflater utnytta maksimalt. Området gir så sterke visuelle inntrykk at det ved første gangs besøk i området ikkje fell naturleg å gå innandørs.

Gulliver er eit leikeapparat det er lett å få auga på frå verdsrommet. Parken omkring gjer det trygt for barn å ta seg fram hit, sjølv om byen elles er stor og utrygg. Her skimtar vi også litt av ei av dei mange (12-14) bruene som kryssar parkdraget. Bruene har ein viktig funksjon sjølv om vatnet i elva er flytta til eit anna elvefar. Biltrafikken kan kryssa grøntdraget utan å vera ein barriere for alle dei som oppheld seg her.

Sjølv om elva er borte er vatn og fontenar viktige innslag i parken. Andre element som desse klassiske søyleportalane er med på å gjera det lettare å orientera seg om kvar i parken ein er.

Den underlege botaniske hagen ligg under ein konstruert himmelkvelving. Her har arkitekten Santiago Calatrava vore på ferde som i mange av dei andre nye og spesielle bygningane som utgjer eit slags klimaks i den nedre delen av parken. Inngangspartiet til den lange botaniske promenaden er ei rad med portalar som nesten ingen ende vil ta. Her er tre av dei:


Ein annan gong må det også bli eit besøk innanfor L'Hemisfèric, Museu de les Ciènces Prinsipe Felipe, Palau de les Arts, L'Oseanogràfic og resten av dette underlege området - når det måtte bli ferdig. Link.

Kommentarer: Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]





<< Startsiden

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Abonner på Innlegg [Atom]